Papíralapú nyugták, de mégis minek?

közzétéve: 2022. július 19., kedd

Felesleges termékek, de sokszor ragaszkodunk hozzájuk. Jól berögzült szokások csupán vagy tényleg szükség van rájuk? Bár szerencsére jó tapasztalni a pozitív változást, miszerint egyre több vendéglátó egységben mellőzik az eldobható evőeszközöket, poharakat, tányérokat. A környezetvédelmi trendeket követők az utóbbi években a szemtanúi lehettek, ahogy a műanyag szívószálakat is száműzték a boltok polcairól, és helyettük bambuszból vagy erősebb papírból készült szívószálakat használnak az éttermek, bárok. 

Itt pedig érdemes egy kicsit megállnunk, hiszen könnyen belátható, hogy  az emberiség tökéletesen élne szívószál nélkül is. Ahogyan nejlonzacskók vagy egyéb csomagolóanyagok nélkül is, a műanyag palackokról pedig nem is beszélve. Ugyanakkor az ember szeret kényelmesen élni.  Pedig apró változásokkal és itt-ott a kényelmet elengedve számos pozitív dolgot adhatnánk a környezetünknek. Miért ragaszkodunk felesleges dolgokhoz? Miért nem vesszük észre és tesszük meg a szükséges lépéseket a szebb jövőért? 

A digitális világban, például tökéletesen elhagyható lenne a vásárláskor kapott papíralapú nyugta. Ha csak egy almát vásárolunk a boltban, már akkor is kilométer hosszú számlával “ajándékoznak” meg minket. Ezek a számlák akár 40 centiméter hosszú papírszalagok, amelyeket az esetek túlnyomó részében a kasszától ellépve már azonnal a kukába dobunk. Illetve hány alkalommal még el sem kérjük a számlát pénztárostól, hanem megkérjük, dobja ki helyettünk. Gyakorlatilag felesleges volt a nyomtatása és egy másodperc alatt szemétté válik. A sok kicsi, pedig sokra megy. 

Bár a szívószálat vagy a nejlonzacskót nehezebb digitális úton kiváltani, de a papíralapú nyugtákat -amikor az internet, mobiltelefonok és okosórák korában élünk-, egyszerűbb és sokkal tudatosabb lépés lenne digitalizálni. 

Mibe is kerül a “kis papírfecni”? 

Az Egyesült Államokban a papíralapú nyugták gyártásához a Green America nevű zöld szervezet becslései szerint több, mint 3 millió fát és 18 milliárd liter vizet használnak fel évente, és a gyártási folyamat évente annyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mintha plusz 400 ezer autó közlekedne az amerikai utakon. Az Egyesült Királyságban is készítettek hasonló számításokat a Beat the Receipt nevű, 2018-ban a papír alapú számlák opcionálissá tételéért küzdő kampányhoz, és a britek úgy találták, hogy évente 200 ezer fa adja a nyugták alapanyagát, és további 1,6 milliárd liter víz felhasználásával gyártják le a pénztárgépekbe illeszthető hőpapírszalagokat.

Érdemes a fent olvasottak alapján elgondolkodni, hogy milyen lépéseket is tehetünk annak érdekében, hogy az amúgy is felesleges, környezetre káros dolgoktól és szokásoktól minél jobban eltávolodjunk.Helyette olyan alternatív megoldásokkal álljunk elő, amik valóban a jövőnket és a föld “egészségét” szolgálják. 

Az alairom.hu alkalmazásunkat is ezért fejlesztettük ki, hiszen itt az ideje, hogy a papírmentességet minél több helyen természetessé tegyük. 

Olvasson el többet a szolgáltatásunkról a weboldalunkon és rendelje meg még ma a szolgáltatást! Papírmentes ügyintézés bárhol és bármikor! 

 

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem