Pazarlunk, tehát vagyunk - Mi a megoldás?

közzétéve: 2022. december 21., szerda

Egy üres kávésdoboz vagy papírdarab a szemetesbe, egy égve felejtett villany és a számok egészen elképesztőek, amelyek a pazarló életmódunkat tükrözik. Ma a világ népességének 80 százaléka olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztéma meg tudna újítani. Bátran kijelenthetjük, hogy pazarló életmódot folytatunk, és ezt népbetegségnek is nevezhetjük.

2022-ben egy nappal hamarabb (2022. július 28-án) érte el a világ a Globális Túlfogyasztás napját, mint 2021-ben. Ez a nap egész pontosan azt jelzi, amikor a Föld éves erőforrásai kimerülnek. A pandémia alatt 2020-ban ez a dátum augusztus végére esett, majd a korlátozások eltörlése óta ugyanúgy fogyasztunk, vásárolunk és pazarló életmódot folytatunk, mintha mi sem történt volna. 

Kétségkívül az épületek a legnagyobb energiafogyasztók, ugyanis például a teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát lakóépületek működtetése adja. Ezen belül pedig ezek nagy részét a energiapazarló családi házak jelentik. 

A Knauf Insulation adatai szerint a magyar lakosság 70 százaléka családi házakban él és ezeknek az ingatlanoknak megközelítőleg a háromnegyede energetikailag korszerűtlen. Pedig korszerű szigeteléssel akár 50 százalékkal is csökkenthető az otthonok energiafelhasználása. Hasonló a helyzet a közlekedéssel is. Ha belátnánk, hogy közlekedhetünk zöld rendszámos autóval, vagy tömegközelekedéssel is, legalább a hét egyik felében, vagy akár hétköznapokon, máris kevesebb terhet tennénk a Földre.

Odafigyelhetünk apróságnak tűnő, sokat jelentő tevékenységgel is a környezetre: mosogatás közben elzárjuk a csapot, lekapcsoljuk a villanyt ott, ahol épp nem tartózkodunk, a temérdek vizes palack helyett újratölthető, saját palackot választunk, vagy akár papírmentessé tesszük irodánkat. Ezeknek ma már mind óriási jelentősége van!

Nem kérdés, hogy a fogyasztói társadalomra jellemző pazarló életmódot fel kell, hogy váltsa a tudatosság, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk.

Érdemes olyan lépéseket tennünk, amik a pazarlás ellen lépnek fel. A mi szolgáltatásunk is egy ilyen lehetőség. Kattintson az oldalunkra és kerüljön közelebb a papírmentességhez:

https://alairom.hu/

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem