Környezettudatosság egy szó, amit mindenki ismer. De tisztában vagyunk a jelentésével és a jelentőségével?

közzétéve: 2022. május 25., szerda

Különböző generációban élünk, eltérőek a szokásaink, illetve máshogy éltünk és élünk meg dolgokat, ezért hogy mindannyian tudjuk mit is jelent a környezettudatosság és ki milyen formában tud hozzájárulni ezen fogalom helyes értelmezéséhez és használatához, közös nevezőt kell találnunk.

A XXI. században élünk és a mai tipegő–topogó és kamasz gyerekeknek már nem kell elmondani, hogy ne firkálj a papírra, ne dobd el, fordítsd meg, mert mindkét oldala használható, írj apróbb betűkkel, mert akkor több szó ráfér, ne nyomtasd ki, ne fénymásold le, mert 1 tonna fehér papír előállításához kb. 15–17 fát kell kivágni.

A mai gyerekek már nem is értik ezeket az intelmeket, nekik a mobiltelefon, a számítógép, a tablet és egyéb elektronikus eszköz a papír.

Amennyiben nem ehhez a „digitális bennszülött” korosztályhoz tartozol, akkor valószínűleg tanulnod és gyakorolnod kell, hogy átformáld a gondolkodásod, a magán és üzleti szokásaid,és bízz a virtuális térben, a felhőszolgáltatásokban, az alkalmazásokban, ne csak a papírra vetett szóban. Ne szégyelljünk tanulni és változni, mert a Föld csak egyszer élhető. Hagyjunk teret az utánunk érkezőknek is, mert mindannyiunknak vannak gyermekei, unokái és fiatalabb szerettei, akik még sokáig szeretnének élni ezen a bolygón.

Az idősebb korosztály tudja – és remélhetően a fiatalabbakat is arra nevelik –, hogy vannak újrahasznosítható termékek, amelyeket, ha szelektíven gyűjtünk, újra fel lehet használni. Ilyenek a papír, az üveg, a fém, a műanyag palackok, stb.

A még korábban születettek gyertyánál és petróleumlámpánál tanultak (az utóbbit lehet, hogy a fiatalabbaknak a Google keresőben meg kell néznie, mit is jelent…), de elfújták, elzárták és a kor vívmányának számító villanyt is mindig lekapcsolták, amikor éppen nem használták. Ez a korosztály viszont könnyebben elveszik az informatika világában, így ezen a téren a fiatalabb generációnak kell segítséget és támaszt nyújtani az idősebbeknek.

A környezettudatosság tehát egy életforma, egy szemlélet, felelősségvállalás környezetünk és értékeinek megóvása iránt, de csak akkor eredményes, ha az tettekben is megvalósul, ha úgy cselekszünk a mindennapokban, hogy figyelembe vesszük a környezeti hatásokat is. A környezettudatosság bárki mindennapjainak részét képezheti, gondoljunk csak az energiatakarékos vagy napenergiával működő izzókra, a kerékpáros és közösségi közlekedésre, de ne tartsunk az új, innovatív megoldásoktól se.

Az első, de nagy lépés lehet a papírmentesség, a felesleges nyomtatások elhagyása mind a magán, mind az üzleti életünkben. Elektronikus dokumentumokat (e-mailt) küldeni már nem újdonság, de már az sem lehetetlen, hogy mindezt pár perc alatti hitelesítve, digitális és biometrikus aláírással ellátva tegyük.

Alairom.hu alkalmazásunk ezt a megoldást kínálja, mely egyben nem csak környezettudatos ügykezelést és dokumentum archiválást tesz lehetővé, de költséghatékony is egyben.

Legyen Ön is felelős a környezete iránt, és kérjen ajánlatot tőlünk, hogy miként járulhat hozzá a papírmentes, fenntartható élethez.

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem