Kérdezz-Felelek / Negyedik fejezet /

közzétéve: 2023. június 14., szerda

Szeretünk visszakanyarodni a gyökerekhez, hiszen a digitalizáció világában és a rohamos fejlődés diktálta tempóban néha jó megállni és visszatekinteni, hogy honnan hova jutottunk el. Nem kérdés, hogy a fejlődés irdatlan iramban történik, így amikor elektronikus dokumentumokról és biometrikus aláírásról beszélünk, akkor érdekes lehet megvizsgálni, hogy egyáltalán hogyan is jutott el idáig a technológia. Mi most erre a kérdésre adunk választ, és megmagyarázunk néhány speciális, a technológiával kapcsolatos kifejezést.

Hol is kezdődött az egész folyamat, hogy igény született az elektronikus dokumentumok meglétére?

Ahogy az internet és a számítógépes hálózatok egyre gyorsabban fejlődnek, úgy van egyre nagyobb szükség az adatbiztonságra. A különböző elektronikus kereskedelmek, az informatikában rejlő lehetőségek és a technológiai fejlődések, mind olyan adatbiztonságú környezetet igényelnek, amelyek könnyen kezelhetőek és jogszerűek, vagyis törvényileg elfogadottak. Olyan típusú infrastruktúrára volt tehát szükség, amely által a hitelesítés és az adatbiztosítási eljárás egy zárt keretrendszeren belül megvalósítható. Így született meg a PKI (Public Key Infrastructure – magyarul nyilvános kulcsú infrastruktúra) technológia, mint rendszer.

Mit jelent pontosan a PKI technológia?

Egy mondatban: nyilvános kulcsú infrastruktúra.

A PKI technológia egy olyan matematikai és logikai műszaki tudományra épül, mely biztosítja, hogy egy nyílt hálózatban egyértelműen azonosítani lehessen bárkit. Az elektronikus adatok hitelesítése, valamint kódolása egységes alapelvek alapján történik. A PKI rendszerben megkülönböztetünk privát kulcsot és nyilvános kulcsot. A két kulcs kombinációjával és az erre épülő tanúsítvánnyal képezhető a digitális aláírás, illetve további lehetőséget nyújt, hogy adatokat lehessen kódolni valamint titkosítani.

Mi a PKI rendszer feladata?

A PKI rendszer feladata a digitális aláíráshoz szükséges kulcspárok (nyilvános kulcs és privát kulcs) és azokra épülő tanúsítványok létrehozása, kibocsátása, publikálása, menedzselése, valamint visszavonása.

Mi jelent a privát kulcs és mit a nyilvános kulcs?

A privát (saját) kulcsot csak egy adott fél birtokol és ismer. A nyilvános kulcsot mindenki elérheti, és mindkettőt elektronikusan tárolják (chipkártyán, a számítógépen vagy cél hardver eszközön). Lényeges követelmény, hogy a saját és a nyilvános kulcsok hitelesek legyenek! Annak valódiságát és az adott félhez való tartozását hiteles harmadik fél garantálja! (Hitelesítés Szolgáltató)

Ki is az a Hitelesítés Szolgáltató?

A Hitelesítés Szolgáltató olyan bizalmi szolgáltató, amely bizalmi szolgáltatás keretében tanúsítványokat bocsát ki, és ellátja az ehhez kapcsolódó feladatokat. Azonosítja az igénylő személyét, nyilvántartásokat vezet, fogadja a tanúsítványokkal kapcsolatos változások adatait, valamint nyilvánosságra hozza a tanúsítványhoz tartozó szabályzatokat, nyilvános kulcsokat és a tanúsítvány aktuális állapotára (különösen a visszavonására) vonatkozó információkat.

Mit jelent pontosan az időbélyeg fogalma?

Az időbélyeg az elektronikus dokumentumhoz végérvényesen hozzárendelt, vagy azzal logikailag összekapcsolt olyan adat, amely igazolja, hogy az elektronikus dokumentum az időbélyegző elhelyezésének időpontjában változatlan formában létezett. Ez olyan technikai megoldást is jelent, amely a dokumentum tartalmához oly módon kapcsolódik, hogy minden, az igazolást követően kiadott módosítást érzékel.

Az elektronikus dokumentumon tehát a hitelesítési szolgáltató által kiadott tanúsítványnak és időbélyegnek kell szerepelnie, de vajon minden tanúsítvány és időbélyeg egyforma?

A következő részben erre is megadjuk a választ!

Ha szükséged lenne még néhány információra, ne habozz! Írd meg nekünk, miben segíthetünk, és lehet, hogy a következő körben a te kérdésedre adjuk meg a választ: info@alairom.hu

 

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem