Kérdezz-felelek /Ötödik fejezet/

közzétéve: 2023. július 13., csütörtök

Nyáron sem fogyunk ki a témákból, főleg, ha ennyi érdeklődés és kérdés érkezik hozzánk, így folytatjuk Kérdezz-felelek sorozatunkat. A kérdéseket szorgosan feldolgozzuk, majd megosztjuk veletek azzal a céllal, hogy a témában minél több ismerettel és információval segítsük azokat a vállalkozásokat, melyek növekedni, fejlődni szeretnének, és egy zöldebb megoldásban gondolkodnak. A fejlődés lehetősége mindenkié.

Ismétlésként egy fontos kérdést érdemes újra felidézni:

Ki az a Hitelesítés Szolgáltató és mi a szerepe?

A Hitelesítés Szolgáltató egy olyan bizalmi szolgáltató, amely bizalmi szolgáltatás keretén belül tanúsítványokat bocsát ki, valamint ellátja az ehhez kapcsolódó feladatokat. Azonosítja az igénylő személyét, nyilvántartásokat vezet, fogadja a tanúsítványokkal kapcsolatos változások adatait, valamint nyilvánosságra hozza a tanúsítványhoz tartozó szabályzatokat, nyilvános kulcsokat és a tanúsítvány aktuális állapotára (különösen a visszavonására) vonatkozó információkat.

 

Számos alkalommal felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a digitális és az elektronikus aláírás között?

A digitális aláírás elsősorban egy műszaki fogalom, kriptográfiai transzformáció, amely a technológiára is utal, hivatalos néven, angolul: Electronic Signatures and Infrastructures.

Az elektronikus aláírás pedig egy jogi fogalom, amelyet jogszabály, az EU eIDAS rendelete határoz meg az alábbiak szerint: „az elektronikus aláírás olyan elektronikus adat, amelyet más elektronikus adathoz csatolnak, illetve logikailag hozzárendelnek és amelyet az aláíró aláírásra használ.”

 

Milyen elektronikus aláírásokat ismerünk a gyakorlatban?

- egyszerű elektronikus aláírás

- fokozott biztonságú elektronikus aláírás

- minősített biztonságú elektronikus aláírás

 

Mit jelent az egyszerű elektronikus aláírás kifejezés?

Az egyszerű elektronikus aláírást nem biztonságos kódolással hozták létre. Íme egy példa, hogy jobban érthető legyen: ha egy PDF dokumentum végére beillesztjük az aláírásunkat, vagy az e-mail végére odaírjuk a nevünket, vagy akár egy jpg aláírás képet illesztünk be az aláíráshoz, ezt nevezzük egyszerű elektronikus aláírásnak. Sajnos az ilyen, egyszerű elektronikus aláíráshoz semmiféle jogszabályban rögzített joghatás nem kapcsolódik, nem fogjuk tudni bizonyítani, hogy az adott aláírást mi helyeztük el a dokumentumon, és hogy az aláírás ténylegesen a mi aláírásunk!

 

Mit jelent, hogy fokozott biztonságú elektronikus aláírással írtak alá egy dokumentumot?

A fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum olyan elektronikus aláírással bír, amely:

- kizárólag az aláíróhoz köthető

- alkalmas az aláíró azonosítására

- olyan, elektronikus aláírás létrehozásához használt adatok felhasználásával hozzák létre, amelyeket az aláíró nagy megbízhatósággal kizárólag saját maga használhat

- olyan módon kapcsolódik azokhoz az adatokhoz, amelyeket aláírtak vele, hogy az adatok minden későbbi változása nyomon követhető.

Összegezve, a fokozott biztonságú elektronikus aláírás egy olyan elektronikus aláírás, amely alkalmas az aláíró azonosítására, használatával biztosítható a dokumentum hitelessége és sértetlensége. A fokozott biztonságú aláírás használatával olyan elektronikusan hitelesített dokumentumok hozhatók létre, amelyek személyhez és/vagy szervezethez köthetők, és teljes értékű aláírt dokumentumnak felelnek meg, kielégítik az írásbeliség jogi követelményeit.

 

Mit jelent, hogy minősített biztonságú elektronikus aláírással írtak alá egy dokumentumot?

A minősített elektronikus aláírással ellátott dokumentum olyan fokozott biztonságú elektronikus aláírást tartalmaz, amelyet minősített elektronikus aláírást létrehozó eszközzel állítottak elő, és amely elektronikus aláírás minősített tanúsítványon alapul. Teljes bizonyító erejű magánokirat. Minősített aláírást kizárólag magánszemély végezhet!

A hatodik részben arra keressük majd a választ, hogy mire is szolgál pontosan az időbélyeg, és mi határozza meg, hogy mikor, milyen elektronikus aláírást kell használnunk egy adott dokumentumon?

Tovább ismerkednél a témával kapcsolatban? Célszerű a kérdezz-felelek bejegyzésekből indított sorozatunkat nyomon követni, hiszen minden fontos kérdésre kielégítő szakmai választ nyújtunk! Ha szükséged lenne még néhány információra, ne habozz! Írd meg nekünk, miben segíthetünk, és lehet, hogy a következő körben a te kérdésedet dolgozzuk fel: info@alairom.hu

 

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem