Kérdezz – Felelek /hetedik fejezet/

közzétéve: 2023. szeptember 07., csütörtök

Vége a nyári pihenésnek, újra a fedélzeten, hogy válasszal szolgáljunk a fontosabb kérdésekre! 

Hiteles és a jogszabálynak megfelelő a CollectSign szolgáltatásban létrehozott elektronikus dokumentum?

Válasz: IGEN

A minősített tanúsítvánnyal és időbélyeggel ellátott biometrikusan (kézzel) aláírt elektronikus dokumentum megfelel a Ptk. elektronikus dokumentumra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint az EU eiDAS rendeletében meghatározott fokozott biztonságú aláírásra vonatkozó tartalmi és formai kritériumoknak. 

Hol és milyen módon lehet leellenőrizni, hogy egy kapott PDF dokumentum hiteles elektronikus dokumentum?

Válasz: Az aláíráspanelra kattintva megjelennek az aláírások. Amennyiben ezt a jelet átjuk akkor minden aláírás érvényes! A dokumentum elektronikus dokumentum, és az aláírás óta NEM módosítottak rajta!

Csak az aláíráspanelon tudom leellenőrizni a dokumentumhoz tartozó tanúsítványt és időbélyeget?

Válasz:   NEM

Az ügyfeleink igényeinek megfelelően fejlesztettük le, hogy a PDF jobb felső sarkában minden ügyfelünk saját - az arculatának, logójának megfelelő - digitális aláírásképet készíthessen, állíthasson be. Így a továbbiakban az aláírásképre kattintva is megjelennek az aláíráshoz kapcsolódó - aláírás érvényességi állapotra vonatkozó - információk.


Ha az elektronikusan kapott dokumentumokat kinyomtatom és lefűzve tárolom, az megfelelő?

Válasz:  NEM

Sajnos az elektronikus dokumentumokat elektronikus formában kell tárolni és megőrizni. A szakszerű tárolásban, archiválásban nyújt segítséget az alairom.hu oldalon rendelhető  CollectSign szolgáltatás, amely az elkészített és aláírt dokumentumokat 1 évig díjmentesen tárolja. Az 1 évet követően szakmai segítséget nyújtunk a dokumentumok hiteles archiválásában. 

Felmerül még benned néhány kérdés? Célszerű lesz a kérdezz-felelek bejegyzésekből indított sorozatunkat nyomon követni, hiszen minden fontos kérdésre kielégítő szakmai választ nyújtunk!

Ha szükséged lenne még néhány információra, ne habozz! Írd meg nekünk, miben segíthetünk, és lehet, hogy a következő körben a te kérdésedet dolgozzuk fel: info@alairom.hu

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem