Kérdezz-Felelek / Harmadik fejezet /

közzétéve: 2023. május 11., csütörtök

Ahogy ígértük, egy teljes sorozatot készítünk a gyakran feltett kérdéseitekből, így nem maradtok válaszok nélkül. Elérkeztünk a harmadik fejezethez, ahol már mélyebben beleástuk magunkat a szakmai részletekbe. A korábbi cikkekben bővebben kitértünk rá, hogy miért olyan fontos és költséghatékony az alairom.hu alkalmazásra való átállás cégeknél és magányszemélyeknél egyaránt. Továbbá írtunk a jogi hivatkozásokról, a minősített és a fokozott tanúsítvány közötti különbségekről, és az időbélyegzés fontosságáról is. Milyen egyéb megválaszolatlan kérdések maradtak? Tartsatok velünk, és beavatunk a részletekbe! 

Ismétlésként rögtön a legfontosabb kérdés: mi minősül hiteles elektronikus dokumentumnak?

Hiteles elektronikus dokumentumnak minősül a minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátott elektronikus dokumentum, ami megfelel a Ptk. elektronikus dokumentumokra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint az EU eIDAS rendeletében meghatározott fokozott biztonságú aláírásra vonatkozó tartalmi és formai kritériumoknak.

Ez azt jelenti, hogy az a szolgáltató, aki a fentiekben részletezett tanúsítványt és időbélyeget tud elhelyezni egy dokumentumra, akkor az hiteles elektronikus dokumentumot állít elő?

A válaszunk egyértelmű: IGEN. 

Mit jelent pontosan az, hogy az alairom.hu CollectSign szolgáltatásával biometrikus aláírás kerül a dokumentumra? Mi is pontosan az a biometrikus aláírás?

A biometrikus aláírás egyszerűsítve a kézi aláírás digitalizálását jelenti. Ez egy olyan viselkedés alapú biometrikus technika, amely a személy viselkedését vizsgálja a kézírásos aláírásának dinamikája alapján, így a technológia segítségével hitelesen lehet rögzíteni az aláírást az adott dokumentumhoz. 

Amennyiben egy dokumentumra ráhelyezem képként az aláírásomat, és a végén a jogszabályban meghatározottak alapján tanúsítványt és időbélyeget helyeznek rá, akkor az  biometrikusan aláírt -hiteles- elektronikus dokumentumot jelent? 

A kérdés egyik felére a válasz NEM, a másik felére a válasz IGEN. Miért? 

Amennyiben egy dokumentumra képként beilleszted az aláírásodat, az a dokumentum nem tartalmazza a személyes aláíráskor keletkezett aláírási folyamatokat. Ahogy fent is említettük, a biometrikus aláírás alapja, hogy a rendszer érzékeli a kezünk viselkedését, hogy hogyan tartjuk az ujjainkat, milyen szögben keletkezik az aláírás, avagy milyen erősen írjuk a nevünket, és mindezt mekkora sebességgel tesszük. Így, ha csupán képet illesztünk be, akkor nem egy biometrikusan aláírt dokumentumot kapunk. Viszont, mivel megtalálható rajta a jogszabályban előírt tanúsítvány és időbélyeg, így hiteles elektronikus dokumentumról van szó. 

Fontos információ: Az aláírás képét akár egy illetéktelen személy is elhelyezhette a mobil eszközödön, amelyen a szolgáltató belépéséhez szükséges adatok le vannak mentve, így a későbbiekben nehéz bizonyítani, hogy érdemben ki is végezte a dokumentum aláírását!

Mindkét esetben (képként történő beillesztés - biometrikus aláírás) bizonyító erővel megállapítható az aláíró személye?

Válasz: NEM

Indoklás: a képként történő (aláírás) beillesztésekor bizonyos rendszerekben nyilvántarthatóak az aláíró eszköz adatai, az alkalmazás használatához szükséges bejelentkezési adatok, a bejelentkezéshez használt internet IP címe stb. műszaki adatok, de nem rendelhető hozzá az aláíró személye, mivel fizikai aláírás nem történik csupán képi beillesztés. 

Az alairom.hu CollectSign szolgáltatásának használatával, mivel az aláírandó eszközre kötelező minimum egyszer letölteni a mySigno/SignPad alkalmazást, amely szoftver az aláíró eszközön elvégzett biometrikus aláírás alkalmával keletkezett személyhez köthető aláírás tulajdonságokat rögzíti, így biztonsággal megállapítható egy bírósági eljárás alkalmával, hogy a dokumentumot előállító volt-e a tényleges aláíró! Röviden: csak a biometrikus aláírással történt aláírás lehet bizonyító erejű. 

Mit jelent az, hogy a mySigno Signpad alkalmazásban felvett kézi aláírás fokozott biztonságú?

Anélkül is megfelel az európai és hazai jogszabályi követelményeknek (eiDAS), hogy akár digitális aláírást használnánk a dokumentumon. A rendelet 26. cikke szerint: a fokozott biztonságú elektronikus aláírásnak az alábbi követelményeknek kell megfelelnie:

a) kizárólag az aláíróhoz köthető;
b) alkalmas az aláíró azonosítására;
c) olyan, elektronikus aláírás létrehozásához használt adatok felhasználásával hozzák létre, amelyeket az az aláíró nagy megbízhatósággal kizárólag saját maga használhat;
d) olyan módon kapcsolódik azokhoz az adatokhoz, amelyeket aláírtak vele, hogy az adatok minden későbbi változása nyomon követhető.

A rögzített biometrikus adatokhoz ki fér hozzá?

A rögzített biometrikus adatok csak bírósági eljárás során ellenőrizhetőek, még a rendszergazdánk számára sem elérhetőek ezek az adatok! Az adatok többszörösen titkosítva vannak, és a különböző titkosítási kulcsokkal vannak ellátva, valamint több ügyvédnél vannak elhelyezve, és csak személyes közreműködéssel bonthatóak ki. Az ügyvédek az elfogadott szabályzat szerint csak bírósági eljárásban használhatják ezt, még a mi „bemondásunkra” sem férhetnek hozzá az adatokhoz. 

Mennyire bonyolult a mySigno/SignPad alkalmazás (szoftver) letöltése?

Egyszerűen és gyorsan tudjuk letölteni az alkalmazást. Mivel a mySigno app az iOS és az Androidos store áruházból a szokásos telepítési módszerrel telepíthető, így sokak számára ismerős is lehet a folyamat, akik már töltöttek le korábban ételrendelős applikációt vagy bármilyen egyéb játékot. 

Összegezve a fent leírtakat az aláirom.hu applikációval valóban nem dönthetünk rosszul, mégis meg van mindenkinek a lehetősége, hogy egyénileg döntsön, hogy szeretné-e a vállalkozását, cégét és akár a saját életét is könnyebbé tenni ezzel a lehetőséggel. 

A CollectSign csapat immáron 18 éve elkötelezett a profizmus mellett, így állunk a rendelkezésedre! 

Felmerült még benned néhány kérdés? Célszerű lesz a kérdezz-felelek bejegyzésekből indított sorozatunkat nyomon követni, hiszen minden fontos kérdésre kielégítő szakmai választ nyújtunk! 

Ha szükséged lenne még néhány információra, ne habozz! Írd meg nekünk, miben segíthetünk, és lehet, hogy a következő körben a te kérdésedet dolgozzuk fel: info@alairom.hu 

 
Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem