Friss felmérés, újabb pozitív eredmény: vajon tényleg egyre több iskolában rendszeres téma a környezetvédelem fontosságára való felhívás?

közzétéve: 2023. február 15., szerda

A jövőt most írjuk, mégpedig azzal, ahogyan a gyermekeket, a fiatalabb generációt edukáljuk, és ahogyan példát mutatunk nekik. Mindezt komolyan kell venni, hiszen a kiskorúak folyamatosan figyelik a felnőttek cselekedeteit. Amennyiben tudatos és a környezetükre igényes felnőtteket szeretnénk nevelni, fontos, hogy akár szülőként, akár tanárként felhívjuk a figyelmet arra, hogy a környezettel valóban törődni kell, és ahol csak lehet, érdemes olyan szolgáltatásokat alkalmazni, melyek védik a bolygónkat. 

Egy legújabb felmérésből kiderült, hogy az iskolákban egyre többször merül fel témaként a környezetvédelem. A természet megóvásának fontossága már nemcsak a tanórákon jön szóba, hanem az iskolák konkrét programokkal színesítik a palettát, és a tanulókat bevonva, valódi gyakorlatokkal segítik a környezetvédelmi szokások elsajátítását. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy apró kis változtatás is mennyit érhet. 

A környezettudatosság szempontjából az iskolákban a három legfontosabb törekvés: a szelektív szemétgyűjtés megvalósítása, a papír- és a vízfelhasználás csökkentésének elérése, valamit a tömegközlekedés, a kerékpár vagy éppen a roller használatának ösztönzése - publikálta kutatásának eredményeit a K&H az MTI-hez eljuttatott közleményében. A pénzintézet ugyanis arról kérdezte az általános iskolákat, hogyan találkoznak a gyerekek a környezetvédelem fontosságával, és erre kapták azokat a pozitív válaszokat és eredményeket, melyeket most ebben a cikkben is megosztunk. 

A felmérés kimutatta, hogy a válaszadó intézmények csaknem fele megújuló energiát is használ, minden negyedik iskolában pedig helyi alapanyagokból készült étel kerül a diákok asztalára. A károsanyag-kibocsátást ugyanakkor egyelőre csak minden ötödik iskola tudja csökkenteni. Több iskolában található használtolaj-gyűjtő, néhány udvarán pedig komposztáló és iskolakert is van. A kutatás szerint az ember és a természet harmóniájával a tanórákon is rendszeresen foglalkoznak. A legtöbbet környezetismeret és osztályfőnöki órán (85 százalék), de földrajz- (74 százalék) és technikaórán (72 százalék) is előkerül ez a téma. Többen említették még a nyári táborokat, az erdei iskolákat, a szakköröket és a fenntarthatósági témahetet. A környezetvédelmi jellegű programok közül a legnépszerűbb a növények ültetése (91 százalék), a madáretetés (87 százalék) és az iskola környezetében megvalósuló takarítási akció (83 százalék) volt  – áll a közleményben.

Ezek a hírek abszolút pozitívak, és úgy gondoljuk, hogy hamarosan az oktatási intézményekben is egyre nagyobb népszerűségnek fog örvendeni az alairom.hu alkalmazás, hiszen a papírmentesség ma már elérhető az Ő részükre is! 

Papírmentesen szép és élhető az élet! További részletekért kattintson az alábbi linkre: 

Aláírom.hu - Dokumentumok biztonságos és hiteles elektronikus aláírása (alairom.hu)

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem