A legsúlyosabb globális környezeti problémák, amelyekkel szembe kell néznünk

közzétéve: 2022. november 15., kedd

Vajon tisztában vagyunk azzal, milyen globális hatással bír, ahogyan éljünk mindennapjainkat? Tudjuk, hogy milyen következményekkel jár a legtöbbször pazarló életmódunk? Itt az idő, hogy tudatosítsuk magunkban a problémát és végre hajlandóak legyünk a mikro környezetünkben előidézett változásokkal akár globális szintű változást elérni, amellyel pozitív irányba befolyásolhatjuk a jövőnket és környezetünket. 

Helyzetünk ugyanis a Földön tarthatatlan, mutatjuk, milyen következményei vannak, ha az ember nem tiszteli a lakóhelyét és felelőtlenül pazarol. 

Globális felmelegedés: a korábbiakban megszokott éghajlat folyamatosan változik és vitathatatlan a középhőmérséklet megemelkedése. Amennyiben ez így halad tovább, egyre kevesebb növény és állat  képes alkalmazkodni az új hőmérséklethez, az emberi szervezetről nem is beszélve.

Nagy mennyiségű szemét: a tengerek óriási mértékben szennyezettek. A temérdek felhalmozódott tengeri hulladék globális környezeti gond, amely probléma kezeletlensége beláthatatlan következményekkel járhat. Fontos mielőbb tudatosítani magunkban, hogy a tengerek épsége földi életünk alapja. 

Az ózonréteg elvékonyodása: az ózonpajzs elvékonyodásával élővilágunk egyre nagyobb veszélybe kerül. A vékony ózonréteg számos betegség okozója, miközben mi emberek még mindig rengeteg szmoggal szennyezzük a Földet. Tudta? Egyes bálnák egyedszám-csökkenésének 10%-a ennek a rendkívül káros környezetszennyező folyamatnak a következménye.

Az újrahasznosítás hiánya: az ember hajlamos azt hinni, hogy amit éppen nem lát, az nem is létezik, ez óriási tévedés és problémaforrás, ha például a hulladékunk újrahasznosításáról beszélünk. Legtöbbször a szemetünket egyszerűen elszállítják a kevésbé fejlett országokba, de fontos látnunk, hogy ettől még ez a hulladékmennyiség nem tűnik el a Földről. A fejlett országokra jellemző, hogy túlzott ipari szemetet termelnek, így számtalan esetben ez  a temérdek hulladék a tengerekben végzi. A pazarlás megelőzése és az újrahasznosítás ma már mindannyiunk felelőssége, egyéni és globális szinten egyaránt. 

Az óceánok elsavasodása: az emberi környezetszennyező tevékenységek által felszabaduló szén-dioxid-mennyiség megközelítőleg 25 százalékát az óceánok nyelik el. A vízben a szén-dioxid szénsavvá alakul, amitől a víz pH-értéke csökken és kémhatású lesz, erre a folyamatra pedig rendkívül érzékenyen reagál a tengeri élővilág jelentős része. A pusztítás tehát, amit az ember akarva-akaratlanul folytat a Földdel szemben nemcsak elkezdődött, hanem jó ideje tart.

Mit tudunk tenni? Igyekszünk egyre több, befogadható cikket publikálni a környezetvédelemről és azokról a témákról, amik tájékoztató jelleggel bírnak a témában. Számos tippet adunk, hogyan lehet változtatni az eddig berögzült, környezetszennyező szokásainkon, ezzel tehermentesítve élőhelyünket. Földünk megóvása ma már mindannyiunk felelőssége, ha még sokáig szeretnénk élni ezen a bolygón.

Éppen ezért javasoljuk, hogy minél több iroda működjön papírmentesen, de akár egyéni szinten is döntsünk az Aláírom.hu - Dokumentumok biztonságos és hiteles elektronikus aláírása (alairom.hu) mellett, ezzel elkerülve a feleslegesen pazarló életmódot.

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem