5 dolog, amivel tudatosabb vásárló leszel

közzétéve: 2022. május 19., csütörtök

Te mennyire vagy tudatos, amikor a hétvégi bevásárlásod intézed vagy amikor csak egy-két dologért ugrasz be a boltba? Hogyan választod ki, hogy melyik szolgáltatást veszed igénybe? Mik az elveid vagy vannak-e elveid a vásárlásnál, fogyasztásnál?

Miről ismerheted fel a tudatos vásárlót?  Etikailag és környezetileg is tekintettel van a ma élő emberekre, a jövő generációjára, az ökológiai rendszerekre. Az életvitelével tudatos és igyekszik védeni-óvni a szűkebb-tágabb környezetét. Felelősséget vállal azért, amit tesz és egyénileg is arra törekszik, hogy hosszabb távon megőrizze a biztonságos Földet, és annak természeti kincseit. 

Sok ember van vele úgy, hogy “rajtam ez bizony nem fog múlni”, de az igazság az, hogy minden egyes emberen múlik a környezet védelme. Környezetvédelmi kutatások eredményei szerint visszafordíthatatlan ökológiai károkat okozunk: szennyezzük a környezetet, pazarló életmódot folytatunk és feléljük az erőforrásokat. Most pedig a kezünkben a lehetőség, hogy változtassunk és mi is tudatosan tegyünk a környezet védelméért. Apró szokások, melyeken ha változtatunk, sokat tehetünk a környezetünkért. 

Most hoztunk 5 dolgot, ami által Te is tudatosabb vásárlóvá válhatsz: 

  • Ne dobj ki ételt a kukába: Vásárlásnál törekedj arra, hogy csak annyi élelmiszert vásárolj, amennyit el is tudsz fogyasztani. Ne dőlj be a különböző kedvezményeknek vagy a nagy kiszereléseknek. Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van! Ezért érdemes teli gyomorral vásárolni indulni, vagy akár egy bevásárlólistát készíteni, hogy tudatosan vegyük meg azokat a dolgokat, amikre szükségünk van. Léteznek olyan applikációk is, melyek kifejezetten ételmentéssel foglalkoznak, így akár a kedvenc éttermünkből nagy kedvezménnyel vásárolhatunk olyan ételeket, amelyek a kukába végeznék.

  • Le a műanyag tasakokkal: Mostantól ha vásárolsz mindig legyen nálad egy kosár vagy egy újrahasználható tasak, melyek a rendelkezésedre állnak az élelmiszerek hazaszállítására. Ahogy tudod kerüld az eldobható kávés poharakat és vásárlásnál igyekezz mindig olyan termékeket választani, melyek nincsenek extrán becsomagolva. Zöldségek-gyümölcsök vásárlásánál ne használj nejlonzacskókat. Ha ezekre odafigyelsz, rengeteget tehetsz a környezetedért. 

  • Az elektronikai eszközöket ne dobd ki: Akár a porszívód szeretnéd lecserélni, akár a telefonod romlott el, ne dobj el elektronikai eszközöket. Mindenképp vidd el megjavíttatni vagy speciálisan olyan helyekre, ahol ezeket az eszközöket le tudod rakni. Ezzel is sokat tehetsz a környezet védelméért. 

  • Vásárolj hazait: Támogasd a kisvállalkozásokat és szerezd be az élelmiszereket közvetlenül a gazdától, piacon vagy a helyi kisboltban. Lehetőleg igyekezz mindig szezonális élelmiszereket vásárolni. 

  • Legyél papírmentes: Szerződések aláírása, dokumentumok kezelése papírmentesen. Ez már nem a jövőé. Lépj át a megoldásainkkal egy új korszakba, ahol nincs szükség arra, hogy a papír pocsékolás jelen legyen. Saját fejlesztésű, a hazai és EU jogszabályoknak teljeskörűen megfelelő eszközfüggetlen, több ezer aláíróeszköz menedzselésre is alkalmas komplex rendszerünkkel, a papírmentes ügyvitel szolgálatában már több, mint 15 éve jelen vagyunk. Csatlakozz te is, válaszd a papírmentességet és legyél ezzel is tudatos vásárló!

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem