Mennyire környezettudatos a magyar ember?

közzétéve: 2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar környezettudatosság elektronikus aláírással

Szerencsére 2022-ben már a magyarok többsége tisztában van a környezetvédelem és -tudatosság jelentőségével. Ez miben mutatkozik meg? Például abban, hogy a lakosság kétharmada előnyben részesíti a helyi, hazai termékeket és szívesen vásárol a helyi piacon. Ezáltal a kisebb szállítás okozta környezetszennyezés mértéke is csökken. 

Továbbá egyre több háztartásban gyűjtik szelektíven a hulladékot. Bár a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) szerint még mindig van hova fejlődni, mert jelenleg a csomagolási műanyag hulladéknak csupán 35 százalékát hasznosítjuk újra. Ezt a számot pedig 2035-ig az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni. 

Az elmúlt időben több kutatás is napvilágot látott, amelyek a magyar lakosság fenntarthatósággal kapcsolatos hozzáállását vizsgálták. Az eredmény alapján kiderül, hogy a magyar lakosság aggódik a környezetéért és egyre többen tesznek is a fenntarthatóbb életért.

Az egyik legfrissebb kutatás az EU tagállamait vizsgálta, és kifejezetten a pandémia, fogyasztói magatartásra gyakorolt hatását szerette volna feltárni. Az eredmények alapján kimondhatjuk, hogy a magyarok több, mint háromnegyede támogatja a helyi vállalkozásokat, valamit a korábbinál közelebb vásárol otthonához, ami fontos lépés az ökolábnyomunk csökkentése érdekében. 

Egyre több, elérhető kutatás foglalkozik a hétköznapi döntések környezetvédelmi népszerűségével és alkalmazásuk gyakoriságával. Az egyes, fenntartható életmóddal kapcsolatos lépések közül a hulladék szelektív gyűjtése az, ami a leggyakrabban említettek közt szerepel: az emberek több mint kétharmada gyűjti szétválogatva a szemetet. Emellett fontos az energiával és vízzel való takarékosság is. További pozitívum, hogy a műanyagok mellőzése is felkerült a lista élére. 

A zöld élet egyéni szinten kezdődik. Büszkék vagyunk arra, hogy vállalkozásunk a környezetvédelem mellett teszi le a voksát és egyre több megrendelésünk érkezik az alairom.hu applikációra. Hiteles kézi, elektronikus aláírás és dokumentumkezelés, 100%-ban online. Gyorsabb ügyintézés, papírmentesség és egy zöldebb jövő érdekében!

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem