Vajon mi történik a sok karácsonyfával, melyeket az utcán láthatunk? Mennyire környezetbarát megoldás a tűlevelűek kidobálása?

közzétéve: 2023. január 10., kedd

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz a sorsuk a kidobott karácsonyfáknak? A január időszakban, ám főként vízkereszt, azaz január hatodika után a legtöbb ember megszabadul a karácsonyfájától. Véget értek az ünnepek, így a fáknak is menniük kell a lakásból. Sok környezetvédő hívja fel a figyelmet arra, hogy érdemes műfenyőt vásárolni az igazi helyett, de jócskán vannak még családok, akik ragaszkodnak az igazi fenyőhöz, és bár fontos nekik a környezet, mégsem mondanak le a fenyőillat különleges varázsáról a decemberi időszakban. 

Ám van egy jó hírünk! A Budapest utcáin látott fenyőfákat környezetbarát módon hasznosítják újra. Jelenlegi becslések szerint közel félmillió fát fognak elszállítani közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. 

Az első fontos kérdés: hova lehet kihelyezni az “elhasznált” fenyőfákat? Van-e bármilyen szabály erre? Nos, a lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát, vagy akár a háztartási hulladékos kukák mellé is kiteheti a hulladékgyűjtés napján. Az utóbbi esetben a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, kerékpár- és gépjárműforgalmat. Az FKF kéri a budapestieket, hogy a fenti két megoldás egyikét válasszák, és semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyeztetve ezzel.

De vajon mi lesz a sorsuk, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni a kidobott karácsonyfákból? Erre biztosan sokan nem gondolunk, de a magas fűtőértékű tűlevelűek az aprítást követően a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak majd elő. 

A létesítményben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában, az előállított villamos energia pedig mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja. 

Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen pozitív, környezetbarát hírek is minél többekhez eljussanak. Ez egy példaértékű dolog, így örömmel osztjuk meg az oldalunkon, ezzel is biztatva olvasóinkat arra, hogy mindig érdemes olyan megoldások után kutatni, melyekkel óvni tudjuk környezetünket.

Ahogy a fenyőfák is végül jó helyen ”végzik”, úgy dönthetünk arról is, hogy a felesleges papírhasználat helyett 2023-ban átváltunk a papírmentes megoldásra. Bővebb információ elérhető az oldalunkon: Áraink | Aláírom.hu - Dokumentumok biztonságos és hiteles elektronikus aláírása (alairom.hu)

2023 szóljon a környezetvédelemről és a lehetőségekről!

Boldog új évet kívánunk!  

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem