A biometrikus aláírás

közzétéve: 2024. március 21., csütörtök

Beszéltünk már róla, hogy a www.alairom.hu oldalon megtekinthető és megrendelhető CollectSign szolgáltatást az InfoScope Kft. mySigno/SignPad alkalmazása biztosítja, amely a biometrikus (kézi) aláírásnál garantálja az aláírás személyhez és dokumentumhoz köthetőségét. Amellett, hogy az aláírás képe a dokumentumra kerül, a rendszer titkosítva eltárolja a tényleges kézi aláíráshoz tartozó biometrikus adatokat. A biometrián alapuló azonosítás kötődik az aláíróhoz, és megfelelő ellenőrzés mellett biztonságosan igazolja az aláíró jelenlétét az aláírásnál.

 

Egy kis szakmai betekintés: 

A biometrikus technológiának két fő típusát különböztetjük meg. Az egyik a fizikai, illetve fiziológiai alapú, a másik a viselkedésalapú típus. A fizikai csoportba sorolhatóak pl. a retina szkenner, a hangfelismerő, valamint az ujjlenyomat felismerő technológiák. A viselkedésalapú csoportba pedig többek között a járáselemzés, billentyűleütés, valamint a kézírásos aláírás ellenőrzés technológiák tartoznak.

A biometrikus aláírás olyan viselkedésalapú technika, amely a személy viselkedését vizsgálja a kézírásos aláírás dinamikája alapján. A hagyományos papírlapra történő aláírás ellenőrzése, az írás felismerése az aláírás vizuális jellemzői alapján történik, amely a statikus vagy geometriai adatokra támaszkodik.

Ezzel szemben a biometrikus aláírás vizsgálatakor az aláírás dinamikáját, az aláírás elkészítésének a módját, folyamatát vizsgálják! Ide tartoznak a dinamikai jellemzők, a tollnyomás erőssége, a toll tartásának szöge, a tollvonás sebessége, gyorsasága, nyomatéka, az aláírás vonalainak iránya, folyamatossága, a betűk formája és minden olyan adat, amelyet az eszköz továbbítani tud, amelyen az aláírást végezzük.

 

Egy kis jogi állásfoglalás: 

A ColectSign és mySigno rendszerben készült és minősített tanúsítvánnyal, valamint időbélyeggel ellátott (lezárt) biometrikusan (kézi) aláírt elektronikus dokumentum megfelel a Ptk. elektronikus dokumentumra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint az EU eiDAS rendeletében meghatározott fokozott biztonságú aláírásra vonatkozó tartalmi és formai kritériumoknak.

Felmerül még benned néhány kérdés? Célszerű lesz a kérdezz-felelek bejegyzésekből indított sorozatunkat nyomon követni, hiszen minden fontos kérdésre kielégítő szakmai választ nyújtunk! Ha szükséged lenne még néhány információra, ne habozz! Írd meg nekünk, miben segíthetünk, és lehet, hogy a következő körben a te kérdésedet dolgozzuk fel: info@alairom.hu

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem