Kérdezz - Felelek /kilencedik fejezet/

közzétéve: 2023. november 30., csütörtök

Gyere és tarts velünk, a kérdezz - felelek legújabb részében most ugyanis számos szakmai kérdésre kapsz rövid, lényegre törő választ!

 Mi a különbség az elektronikus irat és az elektronikus dokumentum között?

VálaszAz elektronikus irat olyan irat, amely elektronikus formában jelenik meg, pontosabban, ami elektronikusan keletkezett, vagy ami digitalizálás eredményeként jött létre. 

Az elektronikus dokumentum, az eIDAS rendelet szerint az elektronikus formában, különösen szöveg, hang-, képi vagy audiovizuális felvétel formájában tárolt bármilyen tartalom. A lényeg minden esetben az, hogy sokféle fájltípustól és tartalomtól függetlenül megállapítható legyen: ki írta alá, ki hozta létre és hitelesíttette a dokumentumot.

 

Mi az az elektronikus aláírás?

Válasz:  Az elektronikus aláírás olyan kriptográfiai eljárás, amelynek segítségével joghatás kiváltására alkalmas, akár a kézzel írott aláírással vagy a közjegyző előtt tett aláírással egyenértékű bizonyító erejű dokumentum hozható létre a hatályos jogszabályok – elsősorban az eIDAS rendelet és a 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezései szerint. 

Mi a különbség a digitális dokumentum és az elektronikus dokumentum között?

Válasz: Az előbbivel a technológiát jelöljük, míg utóbbi alatt a 2015. évi CCXXII., az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól (2016. július 1-jével lépett a korábbi elektronikus aláírás törvény (2001. évi XXXV. törvény) helyébe) szóló törvényben és az EU eIDAS rendeletben (az Európai Parlament és a Tanács 910/2014/EU rendelete) meghatározott módon készült digitális aláírással ellátott dokumentumot értjük. Azaz az utóbbi egy jogi fogalom, míg az előbbi egy technikai.

 

 Az elektronikusan aláírt dokumentum egyenértékű a kézzel írott vagy a közjegyző előtt tett aláírással?

Válasz: IGEN

Az elektronikus dokumentum és az elektronikus aláírás elválaszthatatlanok egymástól. Elektronikus aláírással bármilyen dokumentumot alá lehet írni, amelyet számítástechnikai úton állítottak elő. Azaz nemcsak írott szöveget, hanem akár képfájlt, hangfájlt vagy akár szoftvereket is. Ennek megfelelően több fajta elektronikus iratot különböztetünk meg. Az elektronikus dokumentum fajtái egyrészt a hitelesítés módjától, másrészt pedig joghatásbeli szerepükben különböznek.

Felmerül még benned néhány kérdés? Célszerű lesz a kérdezz-felelek bejegyzésekből indított sorozatunkat nyomon követni, hiszen minden fontos kérdésre kielégítő szakmai választ nyújtunk!

Ha szükséged lenne még néhány információra, ne habozz! Írd meg nekünk, miben segíthetünk, és lehet, hogy a következő körben a te kérdésedet dolgozzuk fel: info@alairom.hu 

 
Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem