A környezettudatos munkahely megteremtése gyorsan és egyszerűen

közzétéve: 2022. március 22., kedd

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a környezettudatos iroda megteremtéséhez vagyonokat kell költeni. Például napelemes rendszereket kell telepíteni, céges autókat kell zöld rendszámossá  “varázsolni”  vagy az irodaberendezéseket kell lecserélni több milliós értékben. Pedig a zöld munkahely megteremtése nem a Teslánál kezdődik és végződik, hanem a szokásoknál, hozzáállásnál avagy milyen értékeket képvisel a cég maga.

2022-ben már egyértelmű, hogy a  környezettudatos cégeké a jövő, így összegyűjtöttük egy cikkben Önnek, hogy milyen lehetőségei vannak egy vállalatnak, akik szeretnének változtatni és hosszú távon fenntartható értékekkel és ezzel együtt zöld munkahelyeket teremteni:

1. Az újrahasznosítás fontossága: Amit lehet hasznosítsunk újra és gyűjtsük szelektíven a szemetet. Szerencsére a szelektív hulladékgyűjtés igen elterjedt sok vállalat körében, de még mindig vannak cégek akik nem csatlakoztak ehhez a lehetőséghez. Pedig jelentősen csökkenthetjük az ökológiai lábnyomát a vállalatnak,  ha a szemetet nem egy helyre dobjuk átgondolatlanul, hanem az irodában külön gyűjtőpontokat alakítunk ki a PET palackoknak, papírnak, akkumulátornak, üvegnek, fémhulladéknak.

2. Figyeljünk az energia takarékosságra: Az iroda berendezésénél érdemes olyan helyre helyezni az íróasztalt, ahol a dolgozók közel vannak a természetes fényhez, így nem használnak feleslegesen fényforrásokat. Ha pedig már lámpa, akkor az iroda egész területén helyezzünk fel energiatakarékos izzókat. Fontos, hogy vezetőként is példát mutassunk és a dolgozóink is szokássá tegyék, hogy a villanyt mindig kapcsolják le maguk után. Ugyanez vonatkozik a bekapcsolt számítógépekre, fűtésre vagy hűtésre és egyéb elektromos cikkekre: amit nem használunk kapcsoljuk le vagy ki.

3. Környezettudatos felhasználás, alap rutinok megváltoztatása: Motiváljuk a kollégáinkat arra, hogy tudatosan végezzék a napi rutin dolgaikat az irodában. Mi munkáltatók pedig figyeljünk azokra a változtatási lehetőségekre, amik a mi felelősségünk. Például vizes ballonok mellé ne helyezzünk műanyag poharakat vagy ha kávét biztosítunk munkatársainknak, akkor ne helyezzünk ki papírpoharakat. Hozzanak kulacsot, poharat, bögrét, ne legyen a cég szemetese tele műanyag vagy papír poharakkal. Ezekkel az apró de annál is nagyobb szokásokkal, jó példát mutatunk és rengeteget tehetünk a környezetünkért.

4. Papírmentes iroda: Vajon lehetséges a papírmentesség 2022-ben? Hogy ne lenne lehetséges a digitális korszakban? Viszont ezt még mindig sok vállalat nem realizálta, hogy mennyit tud spórolni a papíron, a nyomtatáson, tintapatronon keresztül, a környezetről pedig óriási terhet vesz le. 2014-ben végeztek egy tanulmányt, miszerint ha az Egyesült Államok csupán 10%-al csökkentené az irodai papírhasználatot, akkor a szén-dioxid kibocsátás 1,45 millió metrikus tonnával lenne csökkenthető. Ezt a mennyiséget úgy képzeljük el mintha 280.000 autót vennénk le az utakról egy teljes évig!

Van-e jelentősége az irodai papírhasználat megszüntetésének? Óriási! Irattárolók helyett irodai szerverek. Számlák nyomtatása helyett e-számlák. A digitális adattárolás és különböző felhőszolgáltatások korában a vállalkozások működése, ma jóval gördülékenyebbek. A papírmentes iroda már nem a jövő, hanem a jelen. Az Ön vállalata is dönthet a papírmentesség mellett.

Kérjen ajánlatot, még ma!

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem