Hogyan ne fogyasszunk túl?

közzétéve: 2022. július 20., szerda

A környezetünk védelmére fordított energia és idő fontosabb napjainkban, mint korábban bármikor. Az emberiség olyan gyors ütemben élte fel a Föld erőforrásait, hogy 2022-ben már nincs idő tétlenkedni és várni, hogy majd más megoldja helyettünk a kihívásainkat. Mikro szinten kell felelősséget vállalnunk és figyelnünk a fogyasztás mennyiségére és ahol lehet megakadályozni, hogy a Föld tovább pusztuljon. 

De mit tehetünk egyéni szinten? Hogyan óvhatjuk a környezetünket? Ezekből a tippekből nem lehet kifogyni, érdemes őket folyamatosan észben tartani és ezek szerint cselekedni:

  1. A szelektív hulladékgyűjtés fontossága: közhelyes, nem igaz? Könnyen gondolhatjuk, hogy ez már mindenkinek alapvető, de nincs így. Fontos, hogy mielőtt bármi a kukában landolna, gondoljuk végig, hogy biztosan nincs-e kíméletesebb módja az újrahasznosításnak vagy nem tudjuk-e bárhogyan másképp felhasználni azt, amit éppen a szemétbe készülünk dobni. A helyi hulladékkezelő utasításait pedig vegyük komolyan, hogy mindig a megfelelő helyre kerüljön a szemét. Válasszuk szét a  szét a papír, fém, műanyag, üveg, veszélyes hulladékot és aés a megfelelő helyre távolítsuk őket. 
  2. Használt ruhák sorsa: ami nekünk szemét, az lehet, másnak kincset ér. A használt ruhákat, amik még jó állapotban vannak, ajándékozzuk el. Akár a gyűjtőkonténerbe is helyezhetjük, de ne dobjuk ki. 
  3. Alakítsunk ki új környezetbarát szokásokat: korábban már írtunk az ételpazarlásról és annak jelentőségéről, hogyan maradjunk tudatosak. Vásárláskor menjünk bevásárlólistával és soha ne éhesen, ezzel is elkerüljük, hogy feleslegesen halmozzunk fel ételt. Ha tehetjük szerezzük be helyi termelőktől a friss zöldséget és gyümölcsöt, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat. Ha kávézóban elvitelre kérjük a kávénkat, akkor legyen nálunk a termoszunk és ne dobjunk a kukába egy újabb papírpoharat. Vásárláshoz vigyünk magunkkal zacskót. Ha tehetjük, mellőzzük az autóhasználatot és használjunk kerékpárt. Minden apró változtatás számít és aranyat ér környezetünk védelmében
  4. Korszerűsítsd a dokumentumok kezelését az aláirom.hu applikáció segítségével: magánszemélyként és cégvezetőként, is érdemes olyan döntéseket meghozni, melyek óvják a környezetet. Ezzel az applikációval ráadásul időt és energiát spórolsz meg, hiszen tökéletesen működik akkor is, ha az adott személyek éppen máshol tartózkodnak és még papír sem szükséges az aláíráshoz. Ezzel is egy olyan szokást alakítasz ki, ami jót tesz a Földnek, miközben a saját életed is egyszerűsíted vele. 
Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem