Kézi vagy biometrikus elektronikus aláírás?

közzétéve: 2024. június 27., csütörtök

A technológiai forradalommal együtt járó változások egyre inkább átformálják a hagyományos üzleti gyakorlatokat. Az egyik ilyen változás a hagyományos kézi aláírás és az elektronikus aláírás közötti dinamika. A hosszú évtizedekig domináns kézi aláírásnak egyre inkább versenybe kell szállnia az elektronikus aláírással, amely gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb megoldást kínál.

Kézi aláírás – a hagyomány ereje

A kézi aláírás hosszú ideig az egyik legfontosabb azonosítási és hitelesítési módszer volt, mivel egyedi és nehezen hamisítható. A dokumentumok hitelességének biztosításában játszott szerepe évszázadokon át megkérdőjelezhetetlen volt. Az aláírás személyessége és a szerződéskötés szertartásos jellege sokak számára a hivatalos ügyek komolyságát szimbolizálja. Ennek ellenére, a kézzel írott aláírásokhoz fűződő nehézségek nem elhanyagolhatóak.

      A hamisítás lehetősége, a fizikai dokumentumok elvesztése vagy megsemmisülése, valamint a távoli tranzakciók lebonyolításának nehézségei mind hozzájárultak ahhoz, hogy a modern világban egyre inkább a digitális megoldások kerüljenek előtérbe.

      A kézi aláírást általában az aláírás megjelenése alapján azonosítják. Az aláírások vizuális összehasonlítása szükséges a hitelesítéshez, ami időigényes és szubjektív lehet.

      A kézi aláírás hitelességét gyakran tanúknak vagy közjegyzőnek kell igazolnia, annak bizonyítására, hogy az aláírás valóban az adott személytől származik.

      A kézi aláírások hamisítás elleni védelme kevésbé megbízható. Az aláírás hitelességének ellenőrzése gyakran szakértői vizsgálatot igényel, ami bonyolult és költséges lehet.

      Ezenkívül a papíralapú dokumentumok tárolása és kezelése nehézkes és nem hatékony, különösen nagy mennyiségű dokumentum esetén.

      A globalizáció és a digitális átalakulás korában az üzleti tranzakciók gyakran nemzetközi szinten zajlanak, ami további kihívásokat jelent a kézi aláírások használata során. Az időzónák és földrajzi távolságok áthidalása elektronikus aláírásokkal jóval egyszerűbb és gyorsabb.

Elektronikus aláírás – a fejlődés útján

Az elektronikus aláírás egy digitális formában rögzített jelzés vagy kód, amely azonosítja és hitelesíti az egyént, amely az aláírást alkalmazza. Az elektronikus aláírások lehetővé teszik, hogy a felek elektronikus úton írják alá és hitelesítsék a dokumentumokat, helyettesítve a hagyományos, papír alapon történő kézi aláírást. Az elektronikus aláírások különböző formákban jelenhetnek meg: pl. digitális aláírások vagy biometrikus aláírások. Ezek a technológiák különböző módon működnek, de közös bennük, hogy olyan hitelesítési mechanizmusokat alkalmaznak, amelyek garantálják az aláírás valódiságát és az aláíró azonosítását és a dokumentumok sértetlenségét az aláírás után.

A biometrikus aláírás a papíron, tollal történő aláírás helyettesítésére szolgál, tulajdonképpen a kézi aláírás digitálizált formája. Biztonságosan alkalmazható a hagyományos aláírás helyett főként az üzleti, pénzügyi, banki, jogi tevékenységek során. Ha egy számítógéphez kötött aláíró padon, tableten vagy mobilon megtörténik a kézi aláírás, ennek a képe a dokumentumra kerül, a mySigno/CollectSign rendszer pedig titkosítva eltárolja a kézi aláíráshoz tartozó biometrikus adatokat. Sok más megoldás csak képet rögzít, nem figyel a biztonsági követelményekre, nem garantált az aláírás máshol való felhasználhatóságának tiltása, és további sok más biztonsági kockázatot rejt egy nem tanúsított rendszer használata!

A biometrikus adatok alatt többek között olyan tényezőket értünk, mint

      az írási sebesség, a toll vagy az érintőceruza felületre kifejtett nyomása és dőlésszöge,

      az aláírás során követett útvonal, amely magában foglalja a mozgás irányát és a változásokat,

      az aláírás teljes időtartama és a különböző szakaszok időtartama, az aláírás során bekövetkező sebességváltozások,

      az aláírás vonalainak hossza és szögei, az aláírás formái és görbéi,

      GPS koordináta,

      az aláíró eszköz műszaki adatai.

Ezek a tényezők együttesen egyedi biometrikus mintát alkotnak, mely jóval több információt tartalmaz, mint egy hagyományos, papírra írt aláírási kép. Az egyediségének köszönhetően nehezebb hamisítani, ezért magasabb szintű információbiztonságot nyújt.

      Az elektronikus aláírások nem igénylik a felek azonos helyen való tartózkodását. Ez különösen előnyös a globális üzleti környezetben, ahol a résztvevők gyakran különböző helyszíneken tartózkodnak.

      Az elektronikus aláírások lehetővé teszik az aláírás időpontjának, helyének és az aláíró személyének könnyű nyomon követését. Ez fokozza a tranzakciók átláthatóságát és biztonságát.

      Hosszú távon az elektronikus aláírások költséghatékonyabbak lehetnek, mivel nincs szükség papírra, nyomtatásra és fizikai szállításra. Emellett az elektronikus dokumentumok kezelése és tárolása is egyszerűbb és olcsóbb lehet.

      A minősített tanúsítvánnyal és időbélyeggel ellátott biometrikusan (kézi) aláírt elektronikus dokumentum megfelel a Ptk. elektronikus dokumentumra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint az EU eiDAS rendeletében meghatározott tartalmi és formai kritériumoknak, így természetesen a CollectSign rendszerünkben aláírt dokumentumot az Európai Unióban is elfogadják.

Az alairom.hu oldalon megrendelhető CollectSign szolgáltatást az InfoScope Kft. mySigno/SignPad alkalmazása biztosítja. Segítségével te is hatékonyan növelheted vállalkozásod ügyintézéseinek sebességét, leegyszerűsítheted az adminisztrációs folyamatokat – mindezt a természetesen megfeleltetve a legmodernebb IT biztonságtechnikai kritériumoknak. 

Tarts te is lépést a fejlődéssel, és csatlakozz azon ügyfeleinkhez, akik már sikerrel és elégedetten használják szolgáltatásunkat, innovatív módon, biztonsággal és költséghatékonyan kezelve dokumentumaikat.

Keress minket és kérd ajánlatunkat:
email: info@alairom.hu     mobil: +36 70 / 610 6963

Oszd meg ismerőseiddel!
A weboldal cookie-kat használ Adatkezelési szabályzatértem